1.7.07

Úvod do komunikácie, lekcia prvá. Model najnižšieho predpokladu

Komunikačná stratégia, ktorú si dnes predstavíme, vychádza z jednoduchého základného vzorca. Zdroj (Z), ktorý komunikuje istý obsah (O), podľa neho predpokladá, že súbor náhodných percipientov (Px), ktorí majú nejakú spoločnú skupinovú charakteristiku, je zložený z aspoň jedného jedinca (P1), ktorého percepčné vlastnosti sú na mimoriadne primitívnej úrovni. Túto komunikačnú stratégiu nazývame i Modelom najnižšieho predpokladu.

Príklad: Komunikačná stratégia manažmentu filiálky umasteného koncernu, ktorá sa snaží k percipientom preniesť výzvu k udržovaniu čistoty na zamestnaneckých toaletách.

5 comments:

-- kamikatze -- said...

McStrategia je zalozena na predpoklade ze vsetci zamestnanci vedia citat? Zaujimave. Niekedy o tom pochybujem. (Dnes som zaujata, v pia som bola donutena ist na McWc a tam puch na zvracanie, secko spinave, a slecna co mala sluzbu lestila zrkadlo. Keby som nebola tak opita tak ju nakopem!)

dušk.o. said...

tri stvrtiny zamestnancov su naozaj zaujimavi inteligentni ludia, ktori casto u Meka pracuju preto, pretoze sa im nezda poctive brat na svoje studium peniaze od rodicov.

dvadsat percent zamestnancov sice nie je inteligentnych, ale su mili.

no a potom tam pracuje niekolko dementov, ktori im robia vizitku, uz preto, ze ich nie je mozne umiestnit na kasu ci do kuchyne a teda musia byt na lobby. medzi ludmi. ehm hmm. tos tak.

-- kamikatze -- said...

beriem, ved aj ja som makala od 18. a chapem ze je tazke byt prijemny za kasou ked je 01,30, a mc plny nadrbanych turistov... z nejakeho dovodu cloveku viac zostanu v hlave tie negativne veci... (a take napisy by mali byt skor na zakaznickych zachodoch, vo viac jazukoch a v nejakej obmene aj na zenskych :D)

dušk.o. said...

my mame otvorene sice do dvanastej, ale v okamihu, ked som sa za cely vecer nemal cas napit, nieto robit svoju pracu, len pomahal s obsluhou a v kuchyni, mam oblvane lobby a rozkopane stojany s letakmi, mam spocitat styri kasy, celu inventuru a zavriet pc system, nebyvam prijemny ani o jedenastej vecer.

i ked priznavam, ze toto sa uz dlho nestalo a prusery vyzeru vacsinou ini manazeri. hold, blbe.

dušk.o. said...

apropos, z vlastnej skusenosti:

kedze som vdaka institutu kontrolnej obchodzky pri vedeni smeny ziskal pravo vstupit na damske WC, mozem dosvedcit, ze su oproti panskym standardne vacsi grc. netusim, co tam slecny robia, ale nasi zamestnanci by vedeli na danu temu co to porozpravat.