27.9.07

Úvod do komunikácie, lekcia tretia: McDonaldizácia pre začiatočníkov

Úspech umastenej korporácie stojí a padá na jedinej veci: bulharské slečny prepáčia, ale je to tá najpredajnejšia štetka na svete. Kde jedni predávajú mleté mäso v žemli, ona predáva Big Mac, kde jedni točia zmrzlinu, ona točí McFlurry, kde jedni vábia deti na polovičné porcie za polovičné ceny, ona ponúka Happy Meal s balónkami, Ronaldom a každý mesiac novou hračkou. Made in China, mimochodom. Je to kurva, ale v praxi má úspech.

Totižto, kde jedni dovezú objednané jedlo za dohodnutých podmienok, ona sa natlačí s nevtieravou, ale masívnou reklamou a atakom na tých, ktorí sa jej neubránia. Kritiku stranou, toto je kapitalizmus a komu sa nepáči, nemusí čítať.

V krátkosti: vietnamský deň detí a oslava, na ktorú si Vietnamský svaz v Brne objednal dve stovky detských menu. Všetko v podaní McDonald's, resp. mňa a podobne patrične indoktrinovaného kolegu.


Pravda, akciu sme trochu podcenili, ford je predsa len ford a naskladať to tam nebolo práve jednoduché. Na cestu cez polovicu Brna dodnes spomínam s nostalgiou; ten príšerný smažený smrad, čo sa rozliehal autom bol za všetky drobné.


Jedla bolo totižto viac ako dosť (všímavý jedinec iste identifikoval šikovne umiestnené reklamné bannery s postavičkami z Happy meal; aké nevtieravé, však?).


Rozsah akcie som majiteľovi demonštroval predovšetkým na tejto fotke.


No a potom to začalo. Tvrdá ofenzíva hneď na začiatku prelomila front a bolo jasné, že zvíťazime. Všetko v rámci hesla i'm lovin' it.


Niektorí jedinci už na začiatku kolaborovali a krádeži detských duší elitami umastenej korporácie dobrovoľne asistovali.


Dílo je dokonáno. Priatelia, o ľuďoch, ako som ja, by som nemal žiadne ilúzie.

5 comments:

lemuel said...

Hm, Ofenziva McTet alebo McRolling Thunder? :)

karolina said...

juj, ale ten maly co fuka balonky je bohovy :))
.
ech veru potesil a rozosmial si ma dnes

karolina said...

este dodnes mam v blahej pamati vyrok slecny Allafi: "davej pozor, nebo ti ten balonek prdne u ksichtu"
.
prijemcom spravy bol maly, asi patrocny Pepa hanblivo sahajuci po svojom Happy Meale
.
ach, spomienky...

dušk.o. said...

najlepsie bolo, ze podobnu objednavku malo na akciu i susedne KFC, len oni si nedoviezli ani hostesky, ani baloniky, ani letaky s ponukou na organizovanie detskych parties - len vylozili a sli. nevedia v tom chodit.

nam chyblo jedine. Ronald. i ked, padali navrhy, aby som sa zanho obliekol, ale kedze u McDonald´s CR a SR existuje jeden clovek, ktory to robi profesionalne, ako svoj job (len dufam ze nie full-time), nechcel som mu do toho fusovat :)

matej said...

podla mna slovensko so svojou mierou konzumacie alkoholu dobre predpoklady mat profi-ronaladov. cervene nosi, captanie (hoci bez velkych podrazok). len ten pristup k detom by mozno bolo treba trocha pozmenit, ronald ich asi namlateny nemlati.