30.10.07

Ďalšie etudy o tejto krajine

Nebudem pokračovať v smutnom konštatovaní o tom, ako veľmi drbnutý národ asi musíme byť, keďže kolegovia akademici Lafcadio, Lemuel a slečna Kaja aus DDR sa tejto téme venujú na podstatnejšie odbornejšej úrovni. Mojím príspevkom k tejto učenej dotcomovej debate bude len krátke podčiarknutie faktu, ktorý je v prácach mojich kolegov jasne prítomný, no je za hodno ho ešte aspoň raz ozrejmiť verejnosti. Vychádzajúc z premisy, formulovanej legendárnymi slovami Michala Kocába, že každý národ má takú vládu, akú si zaslúži, si totiž musíme, priatelia, uvedomiť, že sme na tom prosím pekne naozaj blbě.

Čo je ale skutočný průser, Hranolova vláda šusťákových referentov OPBH okolo seba sústreďuje byrokratický aparát, ktorého kvality si s ňou v ničom nezadajú. I keď, česť výnimkám. Na takom ministerstve vnútra je napríklad najaktívnejším pracovným kolektívom odbor venujúci sa prípadom samozbitia. Fenomén vcelku nový, no úradníkmi už dobre podchytený. Po najznámejšom samozbití, ktoré sa uskutočnilo minulý rok, sa toť pred pár dňami znovu podarilo samozbiť bubeníkovi nejakej punkovej kapely a krátko po ňom i niekoľkým mladým ľuďom pred kinom Tatra (všetko sleduje blog Sergeja Danilova tu).

Mimochodom, ako na potvoru, dotyční sa samozbili znovu v Nitre, a čo už naozaj nasrdí, znovu za prítomnosti Róberta B., navštevujúceho bohumilý voľnočasový krúžok Národný odpor Nitra. Žiaľ, počas ostatných dní sa objavilo niekoľko maďarónskych iredentistických sviní, ktorých Turci zabudli zožrať a zatiahnuť do Istanbulu, a jasné samozbitie nehanebne spochybnili. Pred kolektívom odboru samozbitia teda v tejto chvíli stoja náročné pracovné úlohy, vyplývajúce z povahy veci, ktorá si vyslovene žiada, strčiť hlavu do piesku a nechať to vyhniť. Osobne predpokladám, že sa to podarí. Nie je predsa možné sklamať samotného ministra, ktorý je síce šulin, lebo povie, že počet útokov s extrémistickým podtextom tento rok klesol, ale akosi sa už nepochváli, že v prvom rade klesol počet takých útokov, ktoré boli objasnené. Na druhú stranu, vzhľadom k vláde, ktorej je členom, a národu, ktorému taká vláda vládne, je to v podstate jedno.

Ak je totiž v tejto krajine možné spokojne drístať pičoviny o škaredých Maďaroch, tisícročných včelách, národných otcoch a veľkých vlasteneckých zápasoch na humnách myjavských kopaníc, je pokojne možné, aby bol ministrom vnútra Róbert Kaliňák, a je možné v podstate i to, aby mal Hranol urobenú docentúru.

5 comments:

karolina said...

kolegovia akademici A slecna? hej?
.
predam pas. zn: fakt lacno, nechcete?
.
inak, dusan, takmer som zabudla, aky si vtipny. teda ono by to bolo uplne ppc vtipne, keby sme v tych srackach nezili

karolina said...

technicka otazka. ako dlho si pisal bakalarku? ano, myslim tu VYHERNU A.I. "lepsiu ako Kurian" BLAHA bakalarku? :)

dušk.o. said...

to, ze si slecna, ti neubera miesto medzi akademikmi, naopa, takato syntagma este zvyraznila tvoje postavenie (och, aky som dnes galantn y)
.
technicka odpoved. material pocas prazdnin, chvilu to trvalo nez som utriedil. no, potom dva mesiace veget, v novembri na mna veduci prace dupol a gro prace som napisal v decembri)
.
technicka poznamka. Blahu som vyhral s textom, ktory z bakalarky vychadzal a kopiroval, ale bol prepracovany. Kurian sutazil inak s niecim uplne inym ako mal bakalarku (co mu mmchd teraz vyslo v Stredoeuropskych politickych studiach), bakalarku mal mozno lepsiu, horsia znamka vyplynula z toho, ze si trosku dodrbal obhajobu (ale to mu nehovorme, isto si to neprecita).

karolina said...

to su mi novinky, zboznujem tuto matkovu crtu, ze nepoviem ani ň... vidis, som nevedela, ze na blahu daval turkmenbasiho. nevadi, precitame
.
dik za casovy rozvrh... pozadu sme trochu...

matej said...

haha,

dobre, do tela ideme. tu sa to nenosi.. a ano, obhjobu som pobabral, na miestne pomery som bol bolestivo uprimny :)