10.11.07

Na okraj Prahy

"Na začátku celé záležitosti byla snaha sdružení Mladí národní demokraté, uspořádat "demonstraci či pochod proti účasti České republiky na okupaci Iráku". Jistá nejasnost panuje okolo toho, zda byl pochod původně plánován na výročí Křišťálové noci, nebo zda byl na tento termín přesunut z víceméně organisačních a časových důvodů. MND se pochopitelně tváří, že druhá možnost je pravdou, jejich odpůrci tvrdí, že jde o plánovanou provokaci. Osobně se přikláním k názoru, že o provokaci jde, protože protestovat proti okupaci Iráku pochodem skrze pražské Židovské město dává asi podobný smysl, jako demonstrace proti okupaci Tibetu před kanadskou ambasádou nebo nádražím v České Třebové (i když při známé mentální úrovni národovců je stále ještě možné, že nejde o provokaci, ale zcela obyčejnou debilitu)."

(via D-FENS)
Autor tohto textu sa však v konečnom dôsledku kloní k variante, že brániť pochodu bohumilého voľnočasového krúžku Mladí národní demokraté, volaním na pomoc štátu, je tak trochu mimo mísu. Ja naopak v tomto, ako i iných podobných prípadoch, celkom neliberálne a netolerantne zmietam zo stola akékoľvek argumenty o slobode slova, názoru a zhromažďovania, ktoré sa stávajú mottom kritiky akejkoľvek politiky preventívnej ochrany demokracie. Ako som už niekde napísal, priznávať slobodu slova tým, ktorí ju pre iných odmietajú, by bolo príliš veľkou pýchou.

V každom prípade; akcie ako táto nie sú bojom za vlastné presvedčenie, ale demonštráciou sily a schopnosti mobilizovať skupiny kriminalizujúcich živlov, blízkych najaktívnješím teroristickým organizáciám v Čechách i na Slovensku. Iba prípomínam, že Mladí národní demokraté sa ustanovili len prednedávnom, a ich jedinou aktivitou je zatiaľ tento jedinečný útok na pražskú židovskú štvrť. Pritom nie je nezaujímavé, že logo týchto mladých českých nationaldemokratov, je tak nápadne podobné logu pravých nemeckých nationaldemokratov.

Konečne, ako nie je nezaujímavé, že to nebol nikto iný, než Národní odpor, ktorý sa na začiatku svojej skvelej existencie pokúsil na ministerstve vnútra zaregistrovať ako mládežnícka organizácia NPD, a to pod názvom Junge Nationaldemokraten.

Ale to len tak na okraj.

No comments: