1.3.08

Začala vám jar?

Na tomto ma dostal už len ten nadpis. Bursíkův úřad oznámil, že začalo jaro. Fantastické. Mraky ironických poznámok, ktoré mi šklbú tvárou, je mi až sprosté k samotnému vyzneniu textu pridávať.

"Praha - Úřad ministra životního prostředí Martina Bursíka dnes oznámil, že se rostliny po zimě probudily.

Letošní období vegetačního klidu už je, vzhledem k panujícím klimatickým podmínkám, za námi," uvedl v tiskové zprávě mluvčí ministerstva s tím, že k oznámení se přidává i Česká inspekce životního prostředí."


Ešte cestou do Varšavy som listoval Týdnom, ktorý je mimochodom v ostatnej dobe ešte nudnejší ako jeho slovenská odnož, a v reportáži zo Španielskeho sálu som si poznačil jeden odsek.

Před volbou Bursík rozhlašoval, že vztah zelených k Václavovi Klausovi nesmí mít na vládnutí žádny vliv. Premiér Mirek Topolánek ho postupem času stále silněji vyváděl z omylu. Už týden před volbou posílal Topolánek - tehdy ještě v žertu - Bursíka pryč z vlády a ten mu lakonicky odpověděl, že klidně půjde, protože ho to s Topolánkem nebaví.

Přátelské žertování se ale časem vytratilo a spor málem vybuchl při prezidentské volbě přímo ve Španělském sále.

V momentě, kdy si Bursík v projevu stěžoval, že zase bude muset - stejně jako na konferenci na Bali o klimatických změnách - uvádět na pravou míru Klausova vystoupení, Topolánek za jeho zády hlesl: "Ty už nikam nepojedeš."

No vida.

...

Boli sme dnes, výhradne s východoeurópskou spoločnosťou, v Muzeu narodowom, že nech si trochu intelektuálne zarochníme. Pravda, mne osobne stačilo tak na dva týždne, no každý si našiel to svoje. Ja socrealizmus, ktorý ma fascinuje už od dôb stredoškolskej učebnice dejepisu, kde som sa s replikami niektorých diel otvorene stretol. Tentoraz ma zaujala tvorba poľských autorov a autoriek, medzi kvalitné práce radím najmä obraz Bar mleczny a plastiku Świniarka.

A čo si ty urobil pre realizáciu plánu?
Via Sony Ericsson K610i

No comments: