4.5.07

Prvomájový denník

Zatiaľ, čo na rodnej hrude bol 1. máj pevne v rukách docenta Fika a jeho socanov, ktorí bojovali za novelu Zákonníka práce čapovaním kofoly a piva svojmu jedinečnému elektorátu, za Moravou sa tento sviatok stal príležitosťou pre to, aby sa všakovaké živly vytiahli zo svojich príbytkov a exhibovali na verejnosti. Anarchisti s fľaškou lacnej desiatky v jednej ruke a dlažobnou kockou v druhej, komunisti vyrevovaním archívnych hesiel, neonacisti pokusom o pochod centrom Brna a ja osobne pozorovaním situácie za oknami umastenej filiálky, kde sa okrem desiatok ťažkoodencov zhromažďovali skupinky organizovaných aktivistov jednej z najvýznamnejších pravicovo-extrémistických teroristických organizácií v krajine. Čas čisto orientačný, atmosféra vyhrotená, udalosti zveličené.

5:00 Duško sa nočným rozjazdom dopravuje na hlavné nádražie, rezkým krokom mieri do práce, odomyká kancel a sadá si k povinnému literárnemu intru v podobe noviniek a prúserov z minulého dňa.

7:00 Duško slávnostne odomkne dvere všetkým indivíduám, ktoré na štátny sviatok o siedmej ráno (!) netrpezlivo vyčkávajú na otvorenie korporátneho kurníku. Iniciatívne nechá vytiahnuť stolčeky a stoličky pred reštauráciu, aby sa hostia mohli už dopoludnia vyhrievať na jarnom slniečku.

8:00 Po telefonáte s kolegyňou zo sesterskej filiálky umasteného koncernu sa Duško dozvedá o počte nahlásených demonštrácií i trase neonacistického pochodu. Stolčeky a stoličky upratuje späť do útrob budovy. Počas desiatich minút intenzívnej fyzickej práce na čerstvom vzduchu okolo neho prefičí sedem policajných áut.

8:30 Jeden z aktivistov pravicovo-extrémistickej teroristickej organizácie si prišiel na tri cheesburgery.

8:45 Niekoľko ďalších vyholených návštevníkov raňajkuje pochúťky s logom svetového imperializmu. Čo vedie niekoho obliecť si mikinu s nápisom Brno Hooligans?

10:30 Duško desiatuje toast a presso (off topic).

11:45 Zamestnanci mopujúci podlahu Duška informujú o skupinke niekoľkých desiatok skínov, obkľúčených policajtmi, naproti filiálke. Skupina sa presunie na Bašty, kde sa zhromažďujú ich kolegovia, v okolí reštaurácie sa objavia policajné pásky vytyčujúce trasu pochodu. V okolí zaparkuje niekoľko dodávok s ťažkoodencami. Všade pobehujú statoční muži a ženy v reflexných vestách s nápisom „Antikonfliktní team“. Duško predáva vedenie zmeny Ivetke a odoberie sa do kanclu na vyhotovenie objednávky.

12:30 Centrum je uzatvorené. V okolí je asi šesťdesiat ťažkoodencov, policajti na koňoch, množstvo zvedavcov a policajných áut. Nad hlavami nám krúži vrtuľník. Policajti sa zhromažďujú po obvode ohláseného pochodu. Všetci tí, ktorí zostali v uzatvorenom centre, sa už u nás najedli, význam našej reštaurácie zostal len v tom, že si sem chodia odskočiť prítomní policajti. Zamestnancov, ktorí majú prísť do práce, policajti nechcú pustiť do centra. Niektorí ich ukecajú, niektorí nie. Vzhľadom k nulovému obratu navrhujem, aby sme šli všetci na vzduch a sledovali, čo sa bude diať.

12:45 Policajti sa naďalej tvária, že pochod bude. Zatváram vchod od ulice.

13:00 Zahraničný študent tmavej pleti sa nás anglicky pýta, prečo je vonku toľko policajtov. Všetci sa priblblo usmievame.

13:30 Počas tejto hodiny zarobíme cca 300 korún. Otvorený máme len jeden vchod za páskou, vnútri stráži jeden zamestnanec. Ostatní stojíme vonku a čakáme na nejaké vzrúšo.

13:45 Tajomník mestskej časti Brno – Stred nechá pochod (zaplaťpánboh) rozpustiť. Skíni na Baštách neustupujú, vedľa nás zastavujú dodávky s ďalšími policajtmi. Ideme nižšie ku KFC čekovať, čo bude. Umastenú filiálku pre istotu zatváram.

13:55 Antikonfliktní team sa rozhodne vyprovokovať stret. Proti skínom sa rozbehnú policajti na koňoch a ťažkoodenci. Tí po nich začnú hádzať fľaše a kamene. Policajný kordón sa rozhŕňa, okolo nás prejde vodné delo. Je počuť delobuchy a nejaké heslá, zásah nevidíme. Krátko nato odvádzajú zraneného policajta a niekoľko zatknutých skínov. Väčšina sprievodu vraj bola zatlačená pod hradby a na Nové sady a snaží sa pochodovať smerom k Rondu. Niekoľko málo z nich s vlajkami Národního odporu smeruje k nádražiu.

14:30 Neďaleko nás sa točia autobusy. Policajti skínov obkľúčia a neskôr do nich veľkú časť naskladajú. Ešte pol hodiny a je po všetkom. Centrum sa otvára a my sa vraciame do umastenej filiálky. Pred vchodom už klasicky čaká niekoľko hladných krkov. Duško dokončí objednávku.

18:00 Cesta na Kraviu horu. Slnko slabne, mesto je stále plné policajtov, na Českej hliadkujú autá. Na Riu si dám tri pivá a dve pepermintky. Česi vyhrajú nad Američanmi, Liverpool postúpi do finále Ligy majstrov.

(Veškeré fotečky čekujte tu).

4 comments:

Unknown said...

A v mekaci nemate aj nejakych chlapikov z copikmi, ktory sa tak milo usmievali na nackov?

Anonymous said...

akoze s takymi tymi copikmi ze dredmi?

taki sa nam vyhybaju, ale okolo ich par postavalo. a ked videli, ako policajti odvadzaju skinov, dali si pekne satky cez huby a kricali nejake dospelacke protiskinske hesla.

jaj, zboznujem vsetky tieto subkultury. fetaci, dredaci, skinheadi, libertariani... ci to posledne uz sem nepatri? :)

Unknown said...

tak libertariani tam patria, ale iba z kulturnej stranky jak i ostatni - napriklad taky burning man v nevade, tam sa kraasne prejavuje ľibertarianstvo. taze takisto subkultura to je.

skor som myslel, taky jeden chvostik antifasisticky vzadu na hlave

Anonymous said...

hej, anarchisticky chvostik je tiez celkom vkusny. najma zeleny ci modry.