17.6.07

Kultúra ako sa patrí

Docent Fiko už pol roka zo zákopu ostreľuje slovenské masmédiá, pretože stále cíti, že ak sa mu ich nepodarí konečne dostať pod kontrolu, tak sa vládnuť stále nebude dať tak, ako by sa mohlo. Babky socdemokratky mu síce teraz tlieskajú, keď svojim hrdým proletárskym akcentom vyhlási, že ho toť tá verbeš žurnalistická ani pod necht nezaujíma, ale on dobre vie, že na lóve z druhého piliera sa bude blbo siahať, keď to verbeš žurnalistická neodkýva. A tak čaká. Potichu infiltruje to tú verejnoprávnu telku, potichu vymýšľa, ako skrotí rozhlas. Pritom na to, ako by médiá fungovať mali, existujú vcelku pekné príklady.

Príkladom prvým je tzv. variant rektálno-alpinistický. Jeho podstatou je dostať sa pri interview s členom vlády, či iným zástupcom pokrokového tábora, kam len to bude možné. Názorne predvedené zväzákmi v týždenníku Slovo na samom Najvyššom.

Príkladom druhým je variant elitne-eticky-kultúrne-rodoľubný, v ktorom má možnosť exhibovať tá časť nacionalisticko-socialistickej pospolitosti, ktorej je bližšie to prvé adjektívum. Možností je iste viacero, fajný je napríklad plátok Extra plus, môjmu srdcu je ale bližší dvojtýždenník závislý od etiky, Kultúra. Ak si spomínate na antisemitskú a filoľudácku Zmenu, tak vás môžem upokojiť, pretože Kultúra je len takým jej odvarom z babského ucha.

Je to časopis, kde si slovenský nacionálne-socialistický čitateľ nájde všetko, čo potrebuje. Intelektuálne dobre nadsadený pohovor o novej knižke praotca zakladateľa Augustína Mariána, rozkošné spomienky Šaňa Macha (vyjdú knižne, čekujte kníhkupectvá), nejaký ten neodmysliteľný neoľudácky revizionistický agenda setting, dôslednú analýzu, prečo je nutné pripomenúť, že George Michael je žid, ale i kus poctivého inteligentného humoru.


Toš, pošmáknite si.

UPDATE 17:23
Keďže celý víkend do seba okrem komunikačných modelov rôznych akademických celebrít, ktoré mi viac či menej pripomínajú modely správne uprataného písacieho stola z istého českého filmu, ládujem i prázdne debaty o žurnalistickej objektivite, rozhodol som sa byť i ja, pardón za výraz, korektný. Docent Fiko totiž i z tej našej novinárskej lúzy dokáže vyabstrahovať akú-takú tendenciu byť nestranným a nezaujatým. Blahoželám.

6 comments:

karolina said...

no priznaj, ze si si to sekol. keby si siel na zurnu, uz o par dni si mohol byt diplomovany pisalek a buzerantska spina v jednom, ze je ti to luto?
.
(zaber na spokojne pokyvovanie hlav volicov docenta pod tribunou - "tak veru...")
.
to je uz takmer take ocenenie prace ako "tretotriedni herci" onehda v sladkych devatdesiatych
.
(potlapkanie po socdemackom sudruzskom pleci - "Robo, ej dobre to ty robis, nedaj sa ")
.
ok, a teraz celindzujuca otazka, kedy Augustin Marian na vecnost odlezie?? Kedy? lebo ja som uz tak pred desiatimi rokmi mala pocit, ze nadsluhuje...

dušk.o. said...

no vsak este mozem byt pisalkom, nie?

dnes je to velmi jednoducha praca a iste by som ju zvladol. napriklad take interview s docentom kandidatom vied:

Ako sa dnes mate?
Popisete aj nasim citatelom, ako vesiate pradlo?
Pan premier, poradte nasim tazko pracujucim zenam, kde ste kupili ten chutny fialovy ruz, ktorym ste sa ozdobili na pozvankach na Prvy maj?
A nechcete si zanadavat na burzoaznu krajne pravicovu byvalu vladu, vdaka ktorej mozete svojmu jedinecnemu elektoratu rozdavat prispevky na salonky?

Slo by mi to, som si isty.

S. said...

robert fico je ten typ politika, ktoreho je velmi tazke parodovat, kedze to uz on sam zvlada takmer dokonale. detto slota, detto ...(dopln lubovolne podla abecedy/podla nalady atd.)

lemuel said...

Augustin Marian je vecne zivy. On je nestor slovenskeho uber(dopln oblubenu nadavku)izmu. A napisal novu knihu? Jezus, ja este stale "nemozem" z jeho knizky Technologia privatizacie z 1991. Clovek, ktory tamtake vety vypotil nemoze byt dusevne zdravy - seriozne jedina cast, ktorej som vedel prisudit aku taku uroven inteligibility bol zaver - a aj v tom boli velmo pekne hefty, som tusim i v diplomovke citoval - len footnote ;) - budem musiet pohladat, urobim z toho citat dna.
.
"dvojtýždenník závislý od etiky" taze tak sa teraz hovori ecku? etika. bre vediet.
.
k ficovi uz ani neviem, co povedat, taku nadavku este slovensky jazyk neobjavil

dušk.o. said...

inak, to uz len ako pikoska, Kultura stoji prosim pekne 29 korun. ta to kde ma priemerny slovensky rodolub v svojej drevenej chalupke tolko dukatov hladat?

Anonymous said...

dakujem za odkaz na KULTURU, odkedy prestala vychadzat Zmena som mal deficit kvalitneho citania :) ale na staru dobru Zmenu to nema, i ked diaktika a pravopis su na horsej urovni, v nazoroch su zbytocne mierni :) a este k tomu ten ciarovy kod na titulke... v Zmene jasne pisali, ze slusny casopis ho nema mat, lebo obsahuje satansky symbol!