12.12.07

Hřebejkoviny


Náročný záver semestra, plný deadlinov, seminárok a všakovakých nudných textov, ktoré ma nebavia čítať, písať, ani prerozprávať akademickému publiku, vyplňujem intenzívnym doplňovaním svojho popkultúrneho filmového vzdelania. Po nudných Vratných lahvách som sa vrhol na Hřebejka, pretože remeselné spracovanie jeho filmov som mal vždy celkom rád, Pelíšky patria k mojim najobľúbenejším kúskom, atď atď. Žiaľ, odkedy Jarchovský nechodí po nápady k Šabachovi, sú aj Hřebejkove filmy plné gýču, nudy a ľavicovo intelektuálneho mravokárstva.

Horem pádem som videl ešte kedysi dávno v starom kine Lucerna (to aby bolo zrejmé, že nie všetci sme odjakživa chodili len do Špalíčku na multiplex), kde som sa tuším aj dobre zabavil. Keď som to nedávno videl opäť, to hľadanie rasistu v každom z nás ma už nudilo. Krátko nato som si pustil Medvídka, a musím priznať, že si nepamätám, o čom ten film bol, iba viem, že som ho videl na dvakrát a vždy som pri ňom zaspal. Čo je celkom tristným výsledkom pre film, keďže vzhľadom k stresu a iným okolnostiam v práci v poslednej dobe nespím práve najlepšie.

No a včera som videl i o niečo staršiu Krásku v nesnázích. Súhlasím s Mirkou Spáčilovou, Hřebejk asi nenatoční film vyložene zlý, ale všetko to mravné poučenie, o ktoré sa s Jarchovským snažia, je jednoducho nevkusným gýčom. Či už havlovský étos, slizkí právnici, alebo fakt, že sa českí emigranti usadia zo všetkých rití sveta v Toskánsku, aby potom mohli srsať víno a prechádzať sa po úbočiach, sú nudné vzorce istej kultúrnej skupiny, ktorá tu v Čechách je. Nič provokujúce, nič nové. Ak ešte pripomeniem Hřebejkov vyhranený cit pre supraliminálnu reklamu (napríklad tu alebo tu, ale boli aj lepšie scény), ktorý by som ako sponzor filmu iste ocenil, nebyť výkonu Jiřího Schmitzera (ukážka tu) a Emílie Vášaryovej (tu), asi by to ani nestálo za dopozeranie.

Nuž, slovenský film je na tom síce biedne, ale za Moravou v ostatnom čase tiež žiadna sláva.

...

Apropos, na Persepolis by sa asi patrilo ísť, keď to tak veľmi chvália.

...

Inak iba pripomeniem, že i kolega yagami si po niekoľkodňovej opici spomenul, že bol na vianočnom večierku to tej firmy našej, dokonca sa ani on neváhal pochváliť, že niečo vyhral. Navyše zmenil design blogu, je to síce dosť zlé, ale ak tým chráni stromy a zver a ľadovce menšou spotrebou elektrickej energie, buďme radi i za seba, keďže u nás sa podobné snahy nestretnú s pochopením.

Sorry.

20 comments:

karolina said...

ak som to spravne pochopila, tak michal vyhral akoze cenu MacNajsampritazlivejsi zamestnanec? a ja ze take one vymizlo, ked sme na strednu prisli...
.
inak, celkom si tento tvoj elaborat o ceskom filne viem predstavit na statione. to bola pochvala.
.
aky je to supraliminalny?

dušk.o. said...

supraliminalna reklama (a dufam si ten pojem pamatam dobre, ale myslim ze ano) je typ reklamy vo filme, TV etc., kde sa priamo ukazuje logo firmy v spojitosti s hl. hrdinom: napriklad jazdi na BMW, lieta American Airlines, alebo pracuje v Student Agency - to logo musi byt vzdy istu chvilu prezentovane, a naozaj ucinne je, ak ma k nemu postava blizko - napriklad bude v kazdom bare pit Pilsner. atd.

zaujimave je, ze vyskumy na subliminalnu reklamu jednoznacne nedokazali, ze ked ti bez toho, aby si to uvedomilo tvoje vedomie, blikne niekolkokrat logo McDonalds, tak hned dostanes chut na BigMaca - je to tak pol na pol a mam niekde i nejake zaujimave vyskumy, niekedy niekde vyhodim.

naopak, ucinnost supraliminalnej reklamy, ktora sa nehra s tvojim nevedomim, je vyskumami v podstate dokazana. preto firmy filmy sponzoruju a preto je dolezite, ze Ana Geislerova robi v Kraske v Student Agency - je snad jasne, ze toto povolanie, toboz firmu, nemala zo scenara.

tos.

dušk.o. said...

a - ano, michal vyhral nieco take, a odvtedy sa tym chvali kade chodi. neda pokoj.

dušk.o. said...

a este raz si zareagujem sam na seba.

dr. Volek o supraliminalnej reklame hovori:

"Zdá se, že začlenění produktů do narací bez vědomí diváků tj. tzv.
supraliminální (nadprahová) percepce je nejefektivnější...

opravdových subliminálních účinků lze dosáhnout bez
tachitoscopu či embeds, ale za pomoci nadprahové reklamy -
začleněním produktů do příběhů nebo prostřednictvím manipulace s
barvou, úhlem kamery, velikostí a vzdáleností."

a to uz nejaka kapacita.

karolina said...

mne boli v tomto odporne vratne lahve, ked tam bol Albert doslova vsade, az nevkusne. a napriklad hrdina v svk filme o dve slabiky pozadu jazdil na novom citroene, kde dokonca pustili reklamnu zvucku, ked bolo auto v zabere.
.
vela je toho dla mna v tych filmoch, privela, mne take tie narazky: "vole, aha patsekundovy zaber na igelitku z alberta" vadia.

dušk.o. said...

nuz tak to chodi. prachy hybu svetom.

i ked osobne proti Albertovi nic nemam, kedze tam casto nakupujem a dokonca si vyberam ten typ vyrobkov, za ktory dostanem Bertika a za Bertika dostane nejaky detsky domov 50 halierov.

a pravdupovediac, nikdy som nemal tucha, ze budem takto postupovat vo svojich jedenadvadsiatich rokoch.

karolina said...

a dostavame sa k mojej oblubenej rozprave:
1) bozsky, takmer dokonaly Interspar (a na tom mas zasluhu ty)

...dlho...dlho nic

2) Tesco (fuj socky)
3) Albert, hej, inu sa mi zda 50h za jedneho bertika primalo. inak mam pocit, ze bertika (preboha, aj ja to uz robim, ach) dostanes za kazdych 100 Kc nakupu

Cenu za najvacsi humus si odnasa: Brnenkaaa!

dušk.o. said...

ano, za kazdych 100, ale ja za konkretne vyrobky.

moj rebricek je podobny, Interspar je super - a myslim ze pravy iniciator je Mato, ale

nemozem/nechcem vlacit nakup z Vankovky/Videnskej patnast minut elektrickou, ked mam Alberta priamo pod oknom.

Brnenka je grc grc grc.

lemuel said...

dobry postreh, ceska kinematografia akosi v poslednych rokoch upada, hrebejk je ziarivym prikladom. bol v poslednych rokoch vobec nejaky cesky film ktory "treba" vidiet? ale na rozdiel od slovenskej, ma ceska kinematografia aspon z coho upadat.
a supraliminalny, som sa zase nieco nove dozvedel. kuul.

Anonymous said...

Interspar vede :) I u nas na Cejlu...

dušk.o. said...

lemuel: neviem. vela ludi basnilo o Slamovi, ale ja jednoducho nemam rad, ked ceske ci slovenske filmy zasadzuju do ghet polorozpadnutych domov, kde matky s polospadnutymi teplakami a deckom na prsiach piju pivo z flase. teatralna demonstracia vychodnosti nasej kultury (obdobne Sulik, Slnecny stat, a ine) je podla mna len falosny pokus zaujat.

ale skusim prejst ostatne roky a porozmyslam, zaujimavy prispevok do debaty.

prezi: ano. ale s popularitou Intersparu sa stretavam v Brne casto. myslim, ze ciastocne je to zufalstvom zo stavu stareho Tesca a dostupnosti alternativ (hypernova v Olympii, Carefour v Krpoli).

dušk.o. said...

ach, teraz sme si spomenuli:

krivdili by sme ceskej kinematografii, keby som nespomenul ze Ondrickova Jedna ruka netleska a Zelenkove Pribehy obycejneho silenstvi nie su dobre filmy. ba ba, "treba" vidiet.

dušk.o. said...

a este Zelary. este Obsluhoval jsem anglickeho krale ma bavilo. no a Hrubes a Mares jsou kamaradi do deste, na Moravka mam slabost, lebo sa mi pacila ja Nuda v Brne.

Mišo said...

..ehm..takze sa chvalim kadial chodim?to je akoze odplata za spravodlive posudenie moderatora tohorocneho vecierku? :P suprali...co??? nie je jednoduchsie pouzit "endorsement"? ;)

dušk.o. said...

moderator bol skvely. nemohol byt lepsi. neviem, kde ho vzali, ale takeho uz len tak nenajdu. majster medzi konferenciermi. kuzelnik so slovami. lev spolocenskej konverzacie.

Mišo said...

:D esteze si to vsetko myslel ironicky..

dušk.o. said...

ale michal no tak: pripusti ked uz nic ine aspon to, ze predvedenemu vykonu ohladne konferencierskeho vystupenia, jednoducho zavidis.

Mišo said...

hmmmm..boli tam svetle momenty (akym stylom uputat so spolumoderatorkou pozornost) ale aj take slabsie ("nedopadli skoro podobne, my sme lepsi"), s ktorymi vacsina publika nesuhlasila..ale musim priznat, aj ked velmi nerad, ze som zdielal tvoj nazor..

lemuel said...

jo, slama, fuj, estetizacia sociek.
.
Ondrickova Jedna ruka netleska a Zelenkove Pribehy obycejneho silenstvi, hej, su fajn, len prave tiez uz maju par rokov. (2004? uz ani neviem)
Obsluhoval.. ani Moravkove veci som veru ste nevidel. Uvidim.
.
jaj, a stavim sa, ze uz ani vsetci nedychame napatim, ako dopadne Jakubiskova Bathory >:)

dušk.o. said...

no ja napatim nedycham uz skoro cely den, ale mam pocit, ze mi to nerobi dobre na mozocek.