28.11.07

Kolegom akademikom

Odraziac sa od Kajiných každotýždenných presunov Chemnitz-Brno a späť, ku ktorým ju donútil kolega Martin Bastl so svojou stopercentne stopercentnou účasťou na nejakom jeho bohovom seminári, došli sme s Matejom k názoru, že taktika, ktorá prerastá brnenskými bezpečnostnými štúdiami, donútiť študentov sedieť na hodinách na prdeli a počúvať, vypovedá skôr ako o slabom mladíckom zápale pre vzdelenie, o kvalite vyučujúcich.

Matej hovorí, že politológ by mal vedieť, že tak ako niečo naznačuje emigrácia z krajiny, signifikantnou sa stáva i neúčasť na prednáškach - ja na príklade svojho obľúbeného docenta prednášajúceho kultúrno-antropologické sračky, ktorého som nevidel už dva mesiace (to asi preháňam, no žiadna jeho prezenčná listina ma k tomu nedonúti), dodávam, že dobrý vyučujúci si moju prítomnosť zaistí kvalitou výkladu, obsahom prednášky a prístupom ku študentom - pričom pripraviť prednášku o teórii hegemónie s analýzou filmu Rambo II v kontexte reaganovskej politiky 80. rokov a detraumatizácii Vietnamu - ako to v blahej pamäti uskutočnil na Kritických teóriach médií populárny dr. Volek - to už je len čerešnička na torte.

Aby sme ale k Martinovi Bastlovi neboli prehnane vyhranení, pochváľme ho za nasledovný výrok v jeho recenzii na Smolíkovu a Marešovu knihu Fotbaloví chuligáni:

"Text trpí několika málo formálními nedostatky. Zvláště v úvodu publikace se čtenář občas setká s překlepy, příležitostně se rozchází i faktografické údaje. Není zcela zřejmé, proč např. na str. 52 při tragédii na Heyselově stadionu v Bruselu zahyne 42 lidí a na str. 119 pouze 39. Chápu přirozeně, že 3 mrtví sem, 3 mrtví tam, pár mrtvých není žádná míra, ale proč nejsou tyto údaje sladěny v rámci knihy, která aspiruje na roli základní česko-jazyčné publikace k tématu?"

(via Rexter)

5 comments:

karolina said...

doc. Mares>> Účast na seminářích
je povinná podle studijního řádu, doposud je na BSS problém v kontrole, nicméně obecně musíme i v kontextu celofakultního vývoje přistoupit na zpřísnění kontrol účasti na seminářích a na požadavek jejího dodržování.
.
a teraz moja najoblubenejsia cast korespodencie s Mgr. Bastlom>> Osobne nehodlam
zjistovat a je mi lhostejne, jste-li ve Finsku, na Slovensku, v
Tatarstanu nebo v Brne. Pro mne je rozhodujici pouze Vase schopnost
plnit studijni povinnosti. To, kde jste, je Vase vec.
.
pripadne este apel na moju moralku >> Z moralniho
hlediska Vasi snahu dosahnout neopravnenych vyhod oproti Vasim kolegum vidim jako vice znepokojujici, nez je snad Vase neznalost povinnosti pro Vas
vyplyvajicich ze Studijniho radu MU.
.
Aby sme si ale boli na cistom, tak ono, tie najpovinnejsie seminare, ktore vyzaduju moju ucast su vlastne desatminutove prezentacie mojich kolegov, volne dostupne v ISe,vyucujuci za tych 90 min povie zhruba toto: "ok, dalsi"
.
Vzdy si nato spomeniem,ked si kupujem listky v hodnote cca. 60 euro tyzdenne
.
ach, zabava

Lafcadio Wluiki said...

To je úplne neuveriteľné. To sú móresy ľudovej školy niekde v Hornej Súči a nie univerzity, ktorá má dokonca celkom veď i dobrú povesť v regióne.

dušk.o. said...

obavam sa, ze za toto nemoze ani univerzita, ani fakulta, ba ani katedra ako celok. S Maresom sa podla mna da dohodnut (ked som musel saskovat v kurniku a nemohol predniest stanovisko na militantnej demokracii, vzal to), Bastl je trt uz od pohladu.

dušk.o. said...

mimochodom, ten sposob vedenia seminarov - mat len prezentacie zucastnenych a musiet si to odsediet, i ked je to bohova nuda, nerozumim preco sa to rozsirilo. akoby sa im nechcelo ucit, viest diskusiu. och.

Unknown said...

ale no, diskusia?
v tej fabrike na diplomy?
o kolko, ze to navysuju pocty kazdym rokom?