26.12.07

Pravá vpred

Pred niekoľkými mesiacmi sa v Pravde odohrala taká kauzička. Admini ich blogovacieho systému blog.sk sa rozhodli stiahnuť a vymazať tri blogy ľudí názorovo blízkych slovenskej mimoparlamentnej ultrapravici, medzi nimi i blog hlavy umierneného neoľudáckeho Slovenského hnutia obrody, Róberta Šveca. Napravo vznikla tichá hystéria, admini iba sucho skonštatovali, že na to majú právo.

"Myslím si, že je zbytočné diskutovať o slobode prejavu a o tom, či Váš blog bol alebo nebol v súlade s bodom 16 Podmienok využívania služby. Musím chrániť záujmy firmy, ktorá ma platí, ktorá pôsobí na silne konkurenčnom trhu, a ktorá živí cca 200 ľudí. (...) Obsah toho typu, ktorý ste publikoval Vy, si jednoducho nemôžeme dovoliť sprístupňovať v našich médiách,"

povedal vtedy jeden z nich. Konečne, prečítajte si i na slovenskej verzii Metapédie, jedného z radu bohumilých projektov európskej krajne pravicovej high society, revizionistov, popieračov holocaustu a iných dobrodružných spolkov.

Ubehlo nám niekoľko týždňov a Róbert Švec sa rozhodol sebaprezentovať v samotnej nore slovenských slobodomurárov, sionistov a liberálnych zmetkov, na blogoch denníka SME. Aby sme si rozumeli, Švec nekope tvrdú ligu. Naopak, je skôr celkom obyčaným insitným hejslovákom a neoľudáckym revizionistom, v minulosti si dokonca preto, že nevpustil niekoľko členov Pospolitosti v uniformách na nejaká čítanie básničiek či čoho, musel nechať nadávať do liberálov a homosexuálov na diskusných fórach. Ale i tak, už prvé posty musia robiť klasikom krajne pravicového agenda settingu radosť.

Róbert napríklad nesúhlasí s tým, aby nitrianska komediantská lúza kazila dobré meno mesta vykrikovaním hlúpostí o čoraz častejšom vyčíňaní pravicových radikálov. Konkrétne hovorí o "údajnom extrémizme", "údajných množiacich sa útokoch" a "údajnom nebezpečnom konaní".

Nuž, neviem, čo také údajné je na faktoch, že v apríli v meste zhoreli štyri autá patriace Rómom a Číňanom, že na jeseň došlo k niekoľkým napadnutiam v okolí Starej pekárne a Starého divadla, ani ako veľmi údajné sú nitrianske steny a múry pomaľované statočnými a slušnými Nitranmi slovkami národný a odpor. I slovné spojenie údajne nebezpečné by asi kolega Švec lepšie pochopil, keby mu piati parchanti zrovnali fasádu za to, že nie je dostatočne biely.

Chápem motiváciu ľudí ako je on snažiť sa presvedčiť iných, že v tejto slnkom zaliatej krajine sa nič nedeje, rovnako ako chápem motiváciu trtov ako je Kaliňák vytvárať kartotéky s trestným činom samozbitia, no príde mi to nechutné a odporné.

Ak sa nás Róbert Švec pýta, čo je to vlastne extrémizmus, netreba váhať mu dať odpoveď: extrémizmus nie je mať iný názor, extrémizmus je zväčša organizovaná snaha útokom na základné princípy demokratického ústavného štátu obmedziť práva, slobody a bezpečnosť iných. Či už zúčastniť sa volieb, alebo chodiť po ulici bez strachu, že sa stane obeťou údajného útoku alebo štátom preukázaného samozbitia.

7 comments:

Radovan Kavicky said...
This comment has been removed by the author.
dušk.o. said...

dakujem, nie. svetska slava...

lemuel said...

nuz ale co vy furt mate, pan kolega, len sa ved hen pozrite, v akom peknom obleku sa nechal vyfotit, to je zjavne seriozny mlady muz!

dušk.o. said...

nuz ale v com si pan kolega myslia, ze sa dnes foti napravo od normality? v bavorskych sortkach a bielych pancuchach?

nenechajme sa pomylit, aj dr. Tiso chodil vo fararskom a vyspovedat by som sa mu asi nedal.

Radovan Kavicky said...
This comment has been removed by the author.
lemuel said...

nuz mne ta poza, ten oblek, cela foto krici "som k...t!" ani som nepotreboval poznat jeho politicku afiliaciu. ;)

dušk.o. said...

jaj, takto nepekne na nich.